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Publicações

Inhibitory effect of Lavandula viridis on Fe2+-induced lipid peroxidation, antioxidant and anti-cholinesterase properties

Título
Inhibitory effect of Lavandula viridis on Fe2+-induced lipid peroxidation, antioxidant and anti-cholinesterase properties
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Patricia Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sandra Goncalves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Romano
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 126 3
Páginas: 1779-1786
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde > Ciências farmacológicas > Farmacognosia
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-QG3
Resumo (PT): In this research, the total phenolic content of a Lavandula viridis methanol extract was evaluated and the phenolic identification and quantification was assessed. Rosmarinic acid and luteolin-7-O-glucoside were the two major compounds identified by HPLC–DAD (ca. 39 and 13 g/kg, respectively). This extract showed a strong antioxidant activity in ORAC (2858.39 ± 70.97 μmolTE/gextract) and TEAC (967.18 ± 22.57 μmolTE/gextract) assays, as well as Fe2+ chelating and OH scavenging abilities. Furthermore, the extract prevented Fe2+-induced lipid peroxidation, by reducing MDA content in mouse brains (in vitro), and inhibited AChE and BChE activities both in vitro and in vivo. These findings demonstrate that the methanol extract from L. viridis is a potential source of natural antioxidants and cholinesterase inhibitors. Research highlights ► Rosmarinic acid and luteolin 7-O-glucoside are the major compounds identified. ► Extract exhibited strong antioxidant activity through different mechanisms. ► Prevention of Fe2+-induced lipid peroxidation in mouse brains was observed. ► The inhibition of cholinesterases activities was demonstrated in vitro and in vivo. <br> <br> Keywords: Free radicals; Antioxidants; Fe2+ chelation; Lipid peroxidation; Anti-cholinesterase; Alzheimer’s disease <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-51SFK5K-6&_user=2460038&_coverDate=06%2F15%2F2011&_rdoc=39&_fmt=high&_orig=browse&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_srch=doc-info(%23toc%235037%232011%23998739995%232886758%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=74&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=ac4bf9bcd563d22261287eb0ee4bc037&searchtype=a"> Texto integral</a> <br> <br>
Abstract (EN): In this research, the total phenolic content of a Lavandula viridis methanol extract was evaluated and the phenolic identification and quantification was assessed. Rosmarinic acid and luteolin-7-O-glucoside were the two major compounds identified by HPLC-DAD (ca. 39 and 13 g/kg, respectively). This extract showed a strong antioxidant activity in ORAC (2858.39 +/- 70.97 mu mol(TE)/g(extract)) and TEAC (967.18 +/- 22.57 mu mol(TE)/g(extract)) assays, as well as Fe2+ chelating and (OH)-O-center dot scavenging abilities. Furthermore, the extract prevented Fe2+-induced lipid peroxidation, by reducing MDA content in mouse brains (in vitro), and inhibited AChE and BChE activities both in vitro and in vivo. These findings demonstrate that the methanol extract from L viridis is a potential source of natural antioxidants and cholinesterase inhibitors.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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