Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Ochratoxin A in some Portuguese wines: Method validation and screening in Port Wine and Vinho Verde

Publicações

Ochratoxin A in some Portuguese wines: Method validation and screening in Port Wine and Vinho Verde

Título
Ochratoxin A in some Portuguese wines: Method validation and screening in Port Wine and Vinho Verde
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2000
Autores
I. Festas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
P. Herbert
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lúcia Santos
(Autor)
FEUP
M. Cabral
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
P. Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 51 2
Páginas: 150-154
ISSN: 0002-9254
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-13M
Abstract (EN): Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin produced by Aspergillus and Penicillium fungi, which has been reported over the past few years as existing in wines, especially those from tropical and temperate climates. A growing concern within consumer protection groups is for promoting the monitoring of this compound in an enlarged group of wines. The aim of this work was to validate the methodology of analysis of ochratoxin A in wines by HPLC with fluorescence detection and to evaluate its presence in some quality wines from the northern region of Portugal - Port Wine and Vinho Verde. Detection limit of the method was 0.02 ng/mL, intermediate precision was 8.9% as CV%, and recovery, for standard addition to a sample, ranged between 87% and 107%. Sixty-four samples of adulterated Port Wines and Vinho 2Verde wines were analyzed. OTA was not detected in any of the Port Wine or Vinho Verde samples. OTA was only detected in three of the adulterated samples, but at levels not exceeding 0.08 ng/mL.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Sequential injection analysis of free and total potassium in wines using potentiometric detection and microwave digestion (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Zarate, S; Araujo, AN; Montenegro, MCBSM; Perez Olmos, R
Recovery of winery by-products in the Douro Demarcated Region: Production of calcium tartrate and grape pigments (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
A. Alves; F. G. Braga; F. A. L. E. Silva
Proanthocyanidin composition of red Vitis vinifera varieties from the Douro valley during ripening: Influence of cultivation altitude (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mateus, N; Marques, S; Goncalves, AC; Machado, JM; De Freitas, V

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-31 às 19:42:09 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias