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Oral bioaccessibility of toxic and essential elements in raw and cooked commercial seafood species available in European markets

Título
Oral bioaccessibility of toxic and essential elements in raw and cooked commercial seafood species available in European markets
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Alves, RN
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maulvault, AL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barbosa, VL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandez Tejedor, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tediosi, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Kotterman, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
van den Heuvel, FHM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Robbens, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rasmussen, RR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sloth, JJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Marques, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 267
Páginas: 15-27
ISSN: 0308-8146
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-V68
Abstract (EN): The oral bioaccessibility of several essential and toxic elements was investigated in raw and cooked commercially available seafood species from European markets. Bioaccessibility varied between seafood species and elements. Methylmercury bioaccessibility varied between 10 (octopus) and 60% (monkfish). Arsenic (> 64%) was the toxic element showing the highest bioaccessibility. Concerning essential elements bioaccessibility in raw seafood, selenium (73%) and iodine (71%) revealed the highest percentages. The bioaccessibility of elements in steamed products increased or decreased according to species. For example, methylmercury bioaccessibility decreased significantly after steaming in all species, while zinc bioaccessibility increased in fish (tuna and plaice) but decreased in molluscs (mussel and octopus). Together with human exposure assessment and risk characterization, this study could contribute to the establishment of new maximum permissible concentrations for toxic elements in seafood by the European food safety authorities, as well as recommended intakes for essential elements.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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