Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Heavy sulphur compounds, higher alcohols and esters production profile of Hanseniaspora uvarum and Hanseniaspora guilliermondii grown as pure and mixed cultures in grape must

Publicações

Heavy sulphur compounds, higher alcohols and esters production profile of Hanseniaspora uvarum and Hanseniaspora guilliermondii grown as pure and mixed cultures in grape must

Título
Heavy sulphur compounds, higher alcohols and esters production profile of Hanseniaspora uvarum and Hanseniaspora guilliermondii grown as pure and mixed cultures in grape must
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Moreira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mendes, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hogg, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Vasconcelos, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 124
Páginas: 231-238
ISSN: 0168-1605
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00F-HTW
Abstract (EN): Hanseniaspora guilliermondii and Hanseniaspora uvarum were tested in grape must fermentations as pure and mixed starter cultures with Saccharomyces cerevisiae. In pure cultures, the specific growth rates found were 0.29 h- 1 for H. uvarum, 0.23 h- 1 for H. guilliermondii and 0.18 h- 1 for S. cerevisiae. No significant differences were observed between these values and those obtained in mixed cultures. Results presented in this work show that growth of apiculate yeasts during the first days of fermentation enhances the production of desirable compounds, such as esters, and may not have a negative influence on the production of higher alcohols and undesirable heavy sulphur compounds. Growth of apiculate yeasts reduced the total content of higher alcohols in wines, when compared to those produced by a pure culture of S. cerevisiae. Furthermore, the highest levels of 2-phenylethyl acetate were obtained when H. guilliermondii was inoculated in grape musts, whereas H. uvarum increased the isoamyl acetate content of wines. Apiculate yeasts produced high amounts of ethyl acetate; however, the level of this compound decreased in mixed cultures of apiculate yeasts and S. cerevisiae. When S. cerevisiae was used as a starter culture, wines showed higher concentrations of glycerol, 2-phenylethanol and ethyl hexanoate. In mixed cultures of apiculate yeasts and S. cerevisiae, wines presented amounts of methionol, acetic acid-3-(methylthio)propyl ester, 4-(methylthio)-1-butanol, 2-mercaptoethanol and cis-2-methyltetrahydro-thiophen-3-ol similar to those produced by a pure culture of S. cerevisiae. An increase in the amounts of 3-(ethylthio)-1-propanol, trans-2-methyltetrahydro-thiophen-3-ol and 3-mercapto-1-propanol was obtained in wines produced from mixed cultures with H. guilliermondii.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Volatile sulphur compounds in wines related to yeast metabolism and nitrogen composition of grape musts (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Moreira, N; Mendes, F; Pereira, O; de Pinho, PG; Hogg, T; Vasconcelos, I

Da mesma revista

The effects of a biocide and a surfactant on the detachment of Pseudomonas fluorescens from glass surfaces (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simões ; Lucia C Simoes; Sara Cleto; Maria O. Pereira; Maria J. Vieira
Salmonella cross-contamination in swine abattoirs in Portugal: Carcasses, meat and meat handlers (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Eduarda Gomes Neves; Antunes, Patrícia; Alcina Tavares; Patricia Themudo; Margarida Fonseca Cardoso; Fatima Gaertner; Jose Manuel Costa; Luisa Peixe
Ready-to-eat street-vended food as a potential vehicle of bacterial pathogens and antimicrobial resistance: An exploratory study in Porto region, Portugal (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Campos, J.; Gil. J.; Mourão, J.; Peixe, Luísa; Antunes, Patrícia
Physiology and behavior of Pseudomonas fluorescens single and dual strain biofilms under diverse hydrodynamics stresses (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simos; Lucia C Simos; Maria J Vieira
Microbiological quality of ready-to-eat salads: An underestimated vehicle of bacteria and clinically relevant antibiotic resistance genes (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana Campos; Joana Mourao; Nazare Pestana; Luisa Peixe; Carla Novais; Patricia Antunes

Ver todas (18)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-30 às 01:03:50 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias