Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Microencapsulation of a Natural Antioxidant from Coffee - Chlorogenic Acid (3-Caffeoylquinic Acid)

Publicações

Microencapsulation of a Natural Antioxidant from Coffee - Chlorogenic Acid (3-Caffeoylquinic Acid)

Título
Microencapsulation of a Natural Antioxidant from Coffee - Chlorogenic Acid (3-Caffeoylquinic Acid)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Bruna Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
M. Moeenfard
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Berta Nogueiro Estevinho
(Autor)
FEUP
Lúcia Santos
(Autor)
FEUP
Revista
Páginas: 1521-1530
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
INSPEC
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia química
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Engenharia química
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-QHE
Resumo (PT):
Abstract (EN): Chlorogenic acids, the main polyphenolic group present in coffee, which include the caffeoylquinic acids, are recognized as antioxidants with growing interest in pharmacological, cosmetic, and food applications. However, they can be easily oxidized and they are also very unstable when exposed to high temperatures. Therefore, they can suffer transesterification reactions during storage or food processing, limiting their applications. Nevertheless, this situation can be overcome or minimized by microencapsulation. The purpose of the present study was to prepare by a spray-drying process sodium alginate and modified chitosan microparticles with chlorogenic acid (3-CQA), characterize them (morphological analysis), and evaluate the release profile of 3- CQA from the microparticles in in vitro studies. Furthermore, their antioxidant activity and moisture content were determined. The results address the success of chlorogenic acid microencapsulation, resulting in stable microparticles with controlled release properties and good antioxidant activity, suggesting increasing applications in food and pharmaceutical industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Studies of Microencapsulation and Controlled Release of Chlorogenic Acid ¿ A Natural Antioxidant (2015)
Resumo de Comunicação em Conferência Internacional
Bruna Gonçalves; Marzieh Moeenfard; Fernando Alberto Rocha; Arminda Alves; Berta Nogueiro Estevinho; Lúcia Silveira Santos

Da mesma revista

Techniques for Extraction of Brewer's Spent Grain Polyphenols: a Review (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Luis F Guido; Moreira, MM
Preparation and Incorporation of Functional Ingredients in Edible Films and Coatings (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, A.M.; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of High Hydrostatic Pressure (HHP) Treatment on Edible Flowers' Properties (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, J; Ramalhosa, E; Saraiva, JA
Volatile Profiling of Kiwifruits (Actinidia deliciosa 'Hayward') Evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: Influence of Ripening, Training System and Storage (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luis Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M P L V O Ferreira; de Pinho, PG
Volatile profiling of kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’) evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: influence of ripening, training system and storage. (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luís Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M.P.L.V.O. Ferreira; Paula Guedes de Pinho

Ver todas (27)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 22:07:23 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias