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Using peptide nucleic acid fluorescence in situ hybridization (PNA-FISH) to detect Campylobacter spp. in food samples

Título
Using peptide nucleic acid fluorescence in situ hybridization (PNA-FISH) to detect Campylobacter spp. in food samples
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024-04-15
Autores
Laura Cerqueira
(Autor)
FEUP
Ricardo Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Barbosa
(Autor)
Outra
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Mário Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Azevedo, NF
(Autor)
FEUP
Almeida, C
(Autor)
Outra
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Revista
Vol. 198
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-4XQ
Abstract (EN): Foodborne diseases have a considerable negative impact on socioeconomic development globally and are an important cause of morbidity and mortality. Among the foodborne bacterial pathogens, Campylobacter spp. is recognized as the leading cause of foodborne illness. Fluorescent in situ hybridization using nucleic acid mimics (NAM-FISH) as probes, in particular peptide nucleic acid (PNA) probes, is a molecular technique that has emerged as an essential and resourceful tool for bacterial detection. Here, we applied a PNA-FISH methodology, including pre-enrichment culture, for the specific detection of Campylobacter spp. in food matrices, more specifically fresh raw broiler meat and fresh raw pork. New PNA probes, including a blocker probe, have been designed for a 23S rRNA sequence. The PNA-FISH technique presented sensitivity and specificity values of 92.0% and 96.9%, respectively. In food matrcies, the best detection condition was achieved with a pre-enrichment of 48 h in Bolton broth, allowing a detection limit of 1 CFU/25 g. Compared to the ISO 10272-1:2017 reference method, this methodology showed similar performance in food matrices. The present study revealed that the developed PNA-FISH method is a promising alternative for detecting Campylobacter spp. in food samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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