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Phytochemical and Antioxidant Characterization of Brassica oleracea var. costata Extracts

Título
Phytochemical and Antioxidant Characterization of Brassica oleracea var. costata Extracts
Tipo
Capítulo ou Parte de Livro
Ano
2009
Autores
sousa, c
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
pereira, dm
(Autor)
FFUP
taveira, m
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
ferreres, f
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
pereira, ja
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
bento, a
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
seabra, rm
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
andrade, pb
(Autor)
FFUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências biológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-005-4HY
Abstract (EN): The genus Brassica is related with the prevention of carcinomas, especially of stomach, colon and recto and with the prevention of cardiovascular diseases. The most consumed Brassica species in Portugal is the tronchuda cabbage or Portuguese cabbage (Brassica oleracea L. var. costata DC). This study concerned the characterization of chemical composition (phenolics and organic acids) and the evaluation of the antioxidant potential of tronchuda cabbage. Seeds, sprouts, internal and external leaves were analysed. To evaluate the antioxidant potential, the ability of tronchuda cabbage materials to act as a scavenger of reactive oxygen species (superoxide radical, hydroxyl radical and hypochlorous acid) was investigated. Additionally, it was found that Pieris brassicae, a plague infesting Brassica cultures, exhibits interesting antioxidant potential, once it sequesters, metabolizes and accumulates phenolics. The possibility of commercialization of standardized aqueous extracts of B. oleracea var. costata seeds, sprouts, internal and external leaves, with nutritional and healthy potential benefits, is discussed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: pandrade@ff.up.pt
Documentos
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