Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Shrinkage of apple disks during drying by warm air convection and freeze drying

Shrinkage of apple disks during drying by warm air convection and freeze drying

Título
Shrinkage of apple disks during drying by warm air convection and freeze drying
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2000
Autores
R. Moreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
A. Figueiredo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alberto Sereno
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Drying TechnologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 18 12
Páginas: 279-294
ISSN: 0737-3937
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
COMPENDEX
Outras Informações
Resumo (PT):
Abstract (EN): Volumetric and thickness shrinkage evaluated by direct measurement and n-heptane displacement were determined during convective and freeze drying of Golden delicious apples. For convective drying, the influence of blanching and diameter/thickness ratio of the apple disks used were analysed at different levels of moisture content under constant conditions. It was found that shrinkage of dried samples, both by convection and by freeze-drying, is anisotropic to a level which depends on sample geometry (ratio diameter/thickness) used. Blanching did not affect shrinkage results. Based on results obtained a new model to predict bulk density of materials during drying is proposed, showing a better fit to experimental data than previous models reported in the literature. This model was further used to predict changes in apple porosity during drying. Volumetric and thickness shrinkage evaluated by direct measurement and n-heptane displacement were determined during convective and freeze drying of Golden delicious apples. For convective drying, the influence of blanching and diameter/thickness ratio of the apple disks used were analysed at different levels of moisture content under constant conditions. It was found that shrinkage of dried samples, both by convection and by freeze-drying, is anisotropic to a level which depends on sample geometry (ratio diameter/thickness) used. Blanching did not affect shrinkage results. Based on results obtained a new model to predict bulk density of materials during drying is proposed, showing a better fit to experimental data than previous models reported in the literature. This model was further used to predict changes in apple porosity during drying.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 16
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The influence of microencapsulation with a modified chitosan (water soluble) on ß-galactosidase activity (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Berta N. Estevinho; Ana M. Damas; Pedro Martins; Fernando Rocha
Project design abacus for wall base ventilation drying systems to control dampness (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Sofia Guimarães; Teixeira, M. J.
Microstructural changes during drying of apple slices (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mayor, L., Silva, M.A., Sereno, A.M.
Methods for processing experimental drying kinetics data (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ian C. Kemp; Alberto A. Sereno

Ver todas (11)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-16 às 15:30:20 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico