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Effect of galactomannan addition on the thermal behaviour of kappa-carrageenan gels

Título
Effect of galactomannan addition on the thermal behaviour of kappa-carrageenan gels
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1992
Autores
P. Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
J. Doublier
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
19
Páginas: 261-269
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Resumo (PT): Gelation/melting cycles of K-carrageenan/galactomannan (guan tara and locust bean gums) binary systems have been studied by measuring dynamic rheological parameters. Two experimental conditions were used (i) the total polysaccharide concentration was kept at 1% and the K-carrageenan/galacto-mannan ratio fixed at 4:1 and (ii) the K-carrageenan concentration was fixed at 0.75% and the galactomannan content varied from 0% to 1.2%. A thermal hysteresis was observed for all mixed systems and was found to depend on the galactomannan used. From a comparison of the gelation temperature (Tg) and melting temperature (Tm) to values obtained with K-carrageenan alone, it was suggested that galactomannan interferes with gel structure by the formation of a secondary network provided that the M/G ratio is high enough.
Abstract (EN): Gelation/melting cycles of K-carrageenan/galactomannan (guan tara and locust bean gums) binary systems have been studied by measuring dynamic rheological parameters. Two experimental conditions were used (i) the total polysaccharide concentration was kept at 1% and the K-carrageenan/galacto-mannan ratio fixed at 4:1 and (ii) the K-carrageenan concentration was fixed at 0.75% and the galactomannan content varied from 0% to 1.2%. A thermal hysteresis was observed for all mixed systems and was found to depend on the galactomannan used. From a comparison of the gelation temperature (Tg) and melting temperature (Tm) to values obtained with K-carrageenan alone, it was suggested that galactomannan interferes with gel structure by the formation of a secondary network provided that the M/G ratio is high enough.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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