Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Eating out of home in Portugal: characterization and effects on dietary intake

Eating out of home in Portugal: characterization and effects on dietary intake

Título
Eating out of home in Portugal: characterization and effects on dietary intake
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Silva, M.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, Sara
(Autor)
FCNAUP
Correia, D.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rei, Mariana
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Ver página ORCID
Severo, M.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, A.I.A.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lopes, C.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Páginas: 1-35
ISSN: 0007-1145
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-GC0
Abstract (EN): <jats:title>Abstract</jats:title> <jats:p>This cross-sectional study aims to describe and compare energy, nutrient intake, and food consumption according to eating location and by age groups using data from the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey (IAN-AF 2015/2016). Dietary intake was estimated by two non-consecutive days of food diaries (children)/24-hour recalls (other age groups) and four eating location categories were defined according to the proportion of meals consumed at out of home locations: <jats:italic>Home</jats:italic> (at least 80% of meals at home), <jats:italic>Other Homes</jats:italic>, <jats:italic>School or Work</jats:italic> and <jats:italic>Restaurants and Other Places</jats:italic>. The majority of meals (69.1%) were consumed at home. Meals were also often taken at school by children and adolescents, and in restaurants and similar outlets by adults and elderly. Children and adolescents in the <jats:italic>School or Work</jats:italic> category ate more fruit, vegetables and pulses and cereals and starchy tubers, whereas adults in this category ate more red and processed meats, sugar sweetened beverages and sweets. Compared to <jats:italic>Home</jats:italic> category, <jats:italic>Restaurants and Other Places</jats:italic> was associated with worse diet adequacies among children (ß=-1.0; 95%CI=-2.0, -0.04), adolescents: (ß=-2.4; 95%CI=-3.2, -1.5) and adults (ß=-1.3; 95%CI=-1.6, -1.0) reflecting higher intakes of energy, fat, trans and saturated fatty acids, and sodium. The elderly consumed more free sugars and fat when eating out of home in general. Overall, findings reflect important variation in nutrient profiles by eating location, with meals taken at school or work contributing to higher consumption of nutrient-dense foods and those taken in restaurants and other similar settings implying higher consumption of energy-dense foods.</jats:p>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Regulatory signals in messenger RNA: Determinants of nutrient-gene interaction and metabolic compartmentation (1998)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Hesketh, JE; Vasconcelos, MH; Bermano, G
Worldwide burden of gastric cancer in 2012 that could have been prevented by increasing fruit and vegetable intake and predictions for 2025 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peleteiro, B; Padrão, Patrícia; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Worldwide burden of gastric cancer in 2010 attributable to high sodium intake in 1990 and predicted attributable burden for 2030 based on exposures in 2010 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
peleteiro, b; Barros, S; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Ultra-processed food consumption, appetitive traits and BMI in children: A prospective study (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vedovato, GM; Vilela, S; Severo, M; Rodrigues, Sara; Lopes, C; Oliveira, A
Trends in ultra-processed food availability and its association with diet-related noncommunicable disease health indicators in the Portuguese population (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Araújo, Taissa; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Rodrigues, Sara

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-14 às 06:20:18 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico