Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Impacts of Microcystins on Morphological and Physiological Parameters of Agricultural Plants: A Review

Impacts of Microcystins on Morphological and Physiological Parameters of Agricultural Plants: A Review

Título
Impacts of Microcystins on Morphological and Physiological Parameters of Agricultural Plants: A Review
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Alexandre Campos
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Redouane, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Freitas, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amaral, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Azevedo, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Loss, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mathe, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mohamed, ZA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oudra, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vitor Vasconcelos
(Autor)
FCUP
Revista
Título: PlantsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 10
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-Q9G
Abstract (EN): Cyanobacteria are a group of photosynthetic prokaryotes that pose a great concern in the aquatic environments related to contamination and poisoning of wild life and humans. Some species of cyanobacteria produce potent toxins such as microcystins (MCs), which are extremely aggressive to several organisms, including animals and humans. In order to protect human health and prevent human exposure to this type of organisms and toxins, regulatory limits for MCs in drinking water have been established in most countries. In this regard, the World Health Organization (WHO) proposed 1 mu g MCs/L as the highest acceptable concentration in drinking water. However, regulatory limits were not defined in waters used in other applications/activities, constituting a potential threat to the environment and to human health. Indeed, water contaminated with MCs or other cyanotoxins is recurrently used in agriculture and for crop and food production. Several deleterious effects of MCs including a decrease in growth, tissue necrosis, inhibition of photosynthesis and metabolic changes have been reported in plants leading to the impairment of crop productivity and economic loss. Studies have also revealed significant accumulation of MCs in edible tissues and plant organs, which raise concerns related to food safety. This work aims to systematize and analyze the information generated by previous scientific studies, namely on the phytotoxicity and the impact of MCs especially on growth, photosynthesis and productivity of agricultural plants. Morphological and physiological parameters of agronomic interest are overviewed in detail in this work, with the aim to evaluate the putative impact of MCs under field conditions. Finally, concentration-dependent effects are highlighted, as these can assist in future guidelines for irrigation waters and establish regulatory limits for MCs.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 20
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Rosemary (<i>Rosmarinus officinalis</i>L., syn<i>Salvia rosmarinus</i>Spenn.) and Its Topical Applications: A Review (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
de Macedo, LM; Dos Santos, ÉM; Militão, L; Tundisi, LL; Ataide, JA; Souto, EB; Mazzola, PG
Adapting to Climate Change with Opuntia (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jorge, AOS; Costa, ASG; Beatriz B P P Oliveira
Young Tomato Plants Respond Differently under Single or Combined Mild Nitrogen and Water Deficit: An Insight into Morphophysiological Responses and Primary Metabolism (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Machado, J; Vasconcelos, MW; Soares, C; Fernanda Fidalgo; Heuvelink, E; Carvalho, SMP
Updated Organic Composition and Potential Therapeutic Properties of Different Varieties of Olive Leaves from Olea europaea (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, DM; de Oliveira, NM; Cheu, MH; Meireles, D; Lopes, L; Beatriz B P P Oliveira; Machado, J
Updated Mineral Composition and Potential Therapeutic Properties of Different Varieties of Olive Leaves from Olea europaea (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Beatriz B P P Oliveira; Lopes, L; Cheu, MH; Soares, E; Meireles, D; Machado, J

Ver todas (29)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-14 às 02:00:07 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico