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Free amino acids and biogenic amines in wines and musts from the Alentejo region. Evolution of amines during alcoholic fermentation and relationship with variety, sub-region and vintage

Título
Free amino acids and biogenic amines in wines and musts from the Alentejo region. Evolution of amines during alcoholic fermentation and relationship with variety, sub-region and vintage
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Herbert, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cabrita, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ratola, N
(Autor)
Outra
Laureano, O
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 66 3
Páginas: 315-322
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-4WT
Abstract (EN): Characterization of musts and wines from different Alentejo sub-regions, varieties and vintages was made in terms of amino acid and amine contents, by HPLC with fluorescence detection of OPA/FMOC derivatives. The evolution of volatile and biogenic amines was also studied throughout 10 microvinifications. No significant increase in the levels of total volatile amines was observed during alcoholic or spontaneous malolactic fermentation. While higher histamine levels were only found during the storage period, an increase in the concentration of tyramine was confirmed in red wines immediately after malolactic fermentation, which seems to be also the main origin of putrescine. It was noticed that grape variety, region of production, and vintage can influence free amino acid and amine contents of musts and wines, although alcoholic and malolactic fermentations can override that effect.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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