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New insights into the oral interactions of different families of phenolic compounds: Deepening the astringency mouthfeels

Título
New insights into the oral interactions of different families of phenolic compounds: Deepening the astringency mouthfeels
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Guerreiro, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brandao, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
de Jesus, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Goncalves, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Susana Soares
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 375
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-S54
Abstract (EN): Astringency is a tactile sensation of puckering, tightening and dryness in the oral cavity, commonly induced by polyphenols. In this study, the interaction of two phenolic compound mixtures, one rich in gallotannins and the other in flavonols, with two oral models (tongue (HSC3) or buccal mucosa (TR146) was evaluated. Results provided evidence that gallotannins and flavonols seem to bind in a different way to the different oral constituents and models used. Gallotannins seems to bind more to the tongue than to the buccal mucosa cell line, but this difference is overcome by the presence of salivary proteins. Conversely, for the flavonol mixture, the presence of salivary proteins seems to restrain the interaction with oral cell lines. Structure-binding activity relationships were evidenced within each mixture: for gallotannins, interactions seem to increase along with the galloylation degree while for flavonol it was observed that increasing numbers of glucose residues decreased the binding activity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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