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Influence of temperature on the subcritical water extraction of Actinidia arguta leaves: A screening of pro-healthy compounds

Título
Influence of temperature on the subcritical water extraction of Actinidia arguta leaves: A screening of pro-healthy compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Silva, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luís, AS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moreira, MM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferraz, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brezo Borjan, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
¦varc Gaji¿, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Delerue Matos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 25
ISSN: 2352-5541
Indexação
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-XG4
Abstract (EN): Actinidia arguta is a species disseminated in Europe and classified by the Chinese Herbal Medicine as a medicinal plant. The fruit (kiwiberry) has been extensively exploited for multiple purposes, while leaves where discarded. The objective of this study was to evaluate the optimal Subcritical Water Extraction (SWE) temperature (110 °C - 160 °C) of antioxidants and polyphenols from A. arguta leaves. The optimal temperature of extraction was 123 °C, revealing the highest phenolic and flavonoid contents and good scavenging efficiencies against HOCl (IC50 = 17.06 ¿g/mL) and O2¿- (IC50 = 335.2 ¿g/mL), without toxicity on intestinal cells. The phenolic profile was characterized by high amounts of phenolic acids (e.g., gallic acids), flavanols (catechin) and flavonols (e.g., quercetin-3-O-galactoside). This work allows to conclude that SWE can be a useful extraction technique for the recovery of polyphenolics from A. arguta leaves. © 2021 Elsevier B.V.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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