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Sensorial and physicochemical quality responses of pears (cv Rocha) to long-term storage under controlled atmospheres

Título
Sensorial and physicochemical quality responses of pears (cv Rocha) to long-term storage under controlled atmospheres
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2004
Autores
Galvis Sanchez, AC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fonseca, SC
(Autor)
Outra
Morais, AMMB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 84
Páginas: 1646-1656
ISSN: 0022-5142
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-8BY
Abstract (EN): Pears (cv Rocha) kept under controlled atmospheres (CA) and air were evaluated after long-term storage in terms of sensory attributes and physicochemical parameters, namely colour, firmness, polyphenoloxidase (PPO) activity and concentration of hydroxycinnamic compounds. The CA conditions were all combinations of 2 and 4% (v/v) O-2 with 0.5 and 1.5% (v/v) CO2. Storage under CA conditions produced a beneficial effect on 'Rocha' pears in maintaining their quality and, consequently, in extending their shelf life and acceptability. Clear differences in sensorial attributes, colour parameters and PPO activity were found between CA- and air-stored pears. The effect provided by the CA conditions persisted throughout the time of exposure to the open air. The 2% O-2 concentration produced a more beneficial effect than its 4% counterpart on the sensorial and physical characteristics of the pears. The former concentration of O-2 prevented yellowing and allowed regular softening, hence keeping a high flavour quality. No clear effects could be associated with CO2 levels. Empirical models were developed that describe the effects of O-2 and CO2 concentrations, as well as time at room temperature on physicochemical parameters pertaining to 'Rocha' pears. (C) 2004 Society of Chemical Industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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