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Storage and lyophilization effects of extracts of Cynara cardunculus on the degradation of ovine and caprine caseins

Título
Storage and lyophilization effects of extracts of Cynara cardunculus on the degradation of ovine and caprine caseins
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2001
Autores
Tavaria, FK
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sousa, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 72
Páginas: 79-88
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-X48
Abstract (EN): Clotting and proteolytic activities are important parameters when evaluating rennets for cheesemaking. Both these activities were determined for extracts of the plant Cynara cardunculus in fresh form and after lyophilization followed by reconstitution, either in water or in citrate buffer (pH 5.4) and stored for up to 4 weeks at 4 degreesC. The patterns of degradation of ovine and caprine caseins were followed by urea polyacrylamide gel electrophoresis in attempts to qualitatively differentiate the activity of the enzyme extracts as storage time elapsed. Storage at 4 degreesC significantly decreased the clotting power of the extracts but lyophilization retarded this decrease; beta- and alpha (s)-casein breakdown generally increased with storage time, via patterns that depend on caseinate type and extract used, but lyophilized extracts reconstituted in citrate buffer were significantly less proteolytic than the other extracts. Therefore, it is suggested that lyophilized extracts (reconstituted with citrate buffer) of flowers of C. cardunculus be used rather than fresh extracts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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