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On the microbiology of Serra da Estrela cheese: geographical and chronological considerations

Título
On the microbiology of Serra da Estrela cheese: geographical and chronological considerations
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2000
Autores
Tavaria, FK
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Título: Food MicrobiologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 17
Páginas: 293-304
ISSN: 0740-0020
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-ZV5
Abstract (EN): Serra da Estrela cheeses, produced following artisanal practices from raw ewe's milk in two consecutive years in five selected dairies, were sampled throughout a 60-day ripening period. The viable numbers of the major microbial groups (Enterobacteriaceae, staphylococci and yeasts, as well as such lactic acid bacteria as lactobacilli, lactococci and enterococci) were determined and statistical significance of the results was assessed. Significant differences in the viable counts of lactococci, lactobacilli, enterococci, Enterobacteriaceae and staphylococci were found for the various geographical locations, whereas the year of manufacture played a significant role only upon the viable numbers of yeasts and staphylococci. These data back up the claim that those microbial families usually implicated with health hazards are prone to a wide variability, which reflects the intrinsic heterogeneity associated with production and handling of raw milk in traditional cheesemaking. (C) 2000 Academic Press.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
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