Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > A study of the effect of locust bean gum on the rheological behaviour and microstructure of a beta-lactoglobulin gel at pH 7

A study of the effect of locust bean gum on the rheological behaviour and microstructure of a beta-lactoglobulin gel at pH 7

Título
A study of the effect of locust bean gum on the rheological behaviour and microstructure of a beta-lactoglobulin gel at pH 7
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2004
Autores
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Wancheng Sittikijyothin
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Marta Vázquez da Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jacques Lefebvre
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Rheologica ActaImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 43 5
Páginas: 472-481
ISSN: 0035-4511
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-80Z
Abstract (EN): The effect of locust bean gum (LBG), a non-gelling polysaccharide, on the thermal gelation of beta-lactoglobulin, at 80 degreesC, and on the gel properties after quenching to 20 degreesC was studied by small deformation rheology and by confocal laser scanning microscopy (CLSM). The concentration of beta-lactoglobulin was kept constant at 10 wt% and that of LBG varied from 0 to 0.78 wt%. For all the concentrations studied, the presence of LBG enhanced the aggregation rate and the strength of the protein gel, but the magnitude of these effects depended on the beta-lactoglobulin/LBG ratio: 0.35 wt% LBG resulted only in a very slight increase of G', whereas 0.45 wt% LBG caused a similar to fivefold jump; for higher LBG concentrations, the differences between the systems were quite small. The linear viscoelastic behaviour, at 20 degreesC, was characterized over the 10(-5) to 100 rad/s frequency range by combining the dynamic and retardation tests. Compliance data were converted from the time to the frequency domain. The viscoelastic plateau was seen to extend down in the 0.001 - 0.0001 rad/s range and its lower limit seemed not to vary much with LBG concentration. Its upper limit was visibly beyond 100 rad/s. The observed microstructure of the gels showed that they were two-phase and that the state of aggregation of beta-lactoglobulin was influenced by the beta-lactoglobulin/LBG ratio.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

A study of the effect of locust bean gum on the rheological behaviour and microstructure of a b-lactoglobulin gel at pH 7 (2004)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria Pilar Gonçalves; Wancheng Sittikijyothin; Marta Vázquez da Silva; Jacques Lefebvre

Da mesma revista

Uniform flow of viscoelastic fluids past a confined falling cylinder (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Alexandre Afonso; Manuel A. Alves; Fernando T. Pinho; Paulo J. Oliveira
Structural Rearrangements in Hairy-rod Polymer Solutions undergoing Shear (1999)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hilliou, L.; Vlassopoulos, D.; Rehahn, M.
Shear-thickening behavior of Aerosil® R816 nanoparticles suspensions in polar organic liquids (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Galindo Rosales, FJ; Rubio Hernandez, FJ; Velazquez Navarro, JF
Rheological behaviour of vitreous humour (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silva, AF; Alves, MA; Mónica S. N. Oliveira
Measurement of relaxation times in extensional flow of weakly viscoelastic polymer solutions (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sousa, PC; Vega, Emilio J. ; Sousa, Renato G.; Montanero, José M.; Alves, MA

Ver todas (6)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-08 às 19:27:13 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico