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Response of Olea europaea ssp maderensis in vitro shoots exposed to osmotic stress

Título
Response of Olea europaea ssp maderensis in vitro shoots exposed to osmotic stress
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2003
Autores
Brito, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fonseca, HMAC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 97
Páginas: 411-417
ISSN: 0304-4238
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-HR6
Abstract (EN): Olea europaea ssp. maderensis shoots (2.5 cm) were grown for 2 months on Driver and Kuniyuki medium (DKW) supplemented with 4.4 muM benzyladenine (BA) and 0.4 muM indole-3-butyric acid (IBA). Osmotic stress was induced for 1 month in shoots by the addition of sorbitol (0.1 and 0.2 M) to DKW. Moderate stress (0.1 M) did not affect shoot growth, and induced osmotic adjustment by increasing K content without water lost. Also no decrease in chlorophyll fluorescence was detected although chlorophyll content decreased. However, at 0.2 M sorbitol (a more severe stress) growth was reduced. This sorbitol concentration increased tissue osmolality and lipid peroxidation, but decreased water and soluble protein contents. It also decreased chlorophyll content and chlorophyll fluorescence, by increasing basal fluorescence (F-o) and decreasing maximal fluorescence (F-m) values. Both sorbitol concentrations decreased Mg and Zn contents while 0.2 M decreased K and Cu contents in shoots. Rooting was reduced by moderate stress (0.1 M) and completely inhibited by 0.2 M sorbitol.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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