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Microencapsulation of thyme oil by coacervation

Título
Microencapsulation of thyme oil by coacervation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Isabel M. Martins
(Autor)
Outra
Rodrigues, SN
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barreiro, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Alírio Rodrigues
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 26
Páginas: 667-675
ISSN: 0265-2048
Editora: Taylor & Francis
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-R20
Abstract (EN): The objective of this work is to develop a novel coacervation process to produce microcapsules of polylactide (PLA) to encapsulate thyme oil that will be used in cosmetics. The novelty of this approach consists of dissolving PLA in dimethylformamide (DMF) which is a good solvent for PLA but in addition has high solubility in water. Upon contact with water, the homogeneous solution of PLA in DMF promotes the precipitation of PLA around the thyme oil core. The produced microcapsules have bimodal particle size distributions in volume with a mean particle size of 40 mm. Microcapsules analysis by microscopy have confirmed the spherical shape, the rough surface and allowed the estimation of the wall thickness around 5 mm. Quantification of the encapsulated thyme oil was performed by gas chromatography and allowed to evaluate the quality of the encapsulated oil and pointed out for a preferential encapsulation of thyme oil apolar compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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