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Osmotic coefficients of alcoholic mixtures containing BMpyrDCA: Experimental determination and correlation

Título
Osmotic coefficients of alcoholic mixtures containing BMpyrDCA: Experimental determination and correlation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
N. Calvar
(Autor)
FEUP
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Á. Domínguez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 72
Páginas: 9-15
ISSN: 0021-9614
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-37N
Abstract (EN): The vapour pressure osmometry technique (VPO) has been used to obtain the osmotic coefficients of the binary mixtures of the primary and secondary alcohols 1-propanol, 2-propanol, 1-butanol, 2-butanol and 1-pentanol with the ionic liquid 1-butyl-1-methylpyrrolidinium dicyanamide, BMpyrDCA. From these coefficients, the corresponding activity coefficients and vapour pressures of the mixtures have been also determined. The results have been discussed in terms of solute-solvent and ion-ion interactions and have been compared with those taken from literature in order to analyse the influence of the anion or cation constituting the ionic liquid. For the treatment of the experimental data, the Extended Pitzer model of Archer and the MNRTL model have been applied, obtaining standard deviations from the experimental osmotic coefficients lower than 0.015 and 0.065, respectively. From the parameters obtained with the Extended Pitzer model or Archer, the mean molal activity coefficients and the excess Gibbs free energy for the studied mixtures have been calculated. (C) 2014 Published by Elsevier Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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