Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF BREAD-COATED HAKE FILLETS AS AFFECTED BY COOKING CONDITIONS

NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF BREAD-COATED HAKE FILLETS AS AFFECTED BY COOKING CONDITIONS

Título
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF BREAD-COATED HAKE FILLETS AS AFFECTED BY COOKING CONDITIONS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Trinidad Perez Palacios
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Catarina Petisca
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 36
Páginas: 375-384
ISSN: 0146-9428
Editora: Hindawi
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-006-J8T
Abstract (EN): The influence of deep-frying at different combinations of temperature (160, 180 and 200C) and time (2, 4 and 6min) and the cooking process (deep-frying in sunflower/olive oil and oven-baking) on quality characteristics (moisture and lipid content, instrumental texture and color, fatty acid composition and sensory traits) of bread-coated hake fillets was studied. The relationships between these quality characteristics were also analyzed. The effect of temperature and time of deep-frying was not so relevant in quality parameters, whereas the cooking process influenced significantly. Deep-frying in olive oil and oven-baking were more adequate from a nutritional point of view, whereas deep-frying in sunflower gave preferred sensory characteristics. Significant correlations were found between most studied parameters, i.e., overall acceptability correlated positively to lightness (L*), yellowness (b*), polyunsaturated acids and sunflower oil flavor. These findings are considerable to maintain sensory attributes in bread-coated hake fillets and enhance nutritional properties. Practical ApplicationsThe effect of the cooking method on nutritional and sensory traits in bread-coated hake fillets as well as the proved relationships between these quality characteristics are of major relevance to establish healthier nutritional recommendations about this type of products while keeping consumer's acceptance.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Changes in chemical composition of frozen coated fish products during deep-frying (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Trinidad Perez Palacios; Catarina Petisca; Susana Casal; Isabel M P L V O Ferreira

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Bioactive Ingredients in Traditional Fermented Food Condiments: Emerging Products for Prevention and Treatment of Obesity and Type 2 Diabetes (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Laya, A; Wangso, H; Iva Fernandes; Djakba, R; Joana Oliveira; Carvalho, E
Physical and Chemical Characteristics of Cooked Ham: Effect of Tumbling Time and Modifications during Storage (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pancrazio, G; Cunha, SC; De Pinho, PG; Loureiro, M; Ferreira, IMPLVO; Pinho, Olívia
Olive Oil Total Phenolic Contents and Sensory Sensations Trends during Oven and Microwave Heating Processes and Their Discrimination Using an Electronic Tongue (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Prata, R; Pereira, JA; Rodrigues, N; Dias, LG; Veloso, ACA; Susana Casal; Peres, AM
Microbial ecology dynamics in Portuguese Broa sourdough (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata
Influence of chemical treatment on quality of cut apple (cv. Jonagored) (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rocha, Ada; Brochado, CM; Morais, AMMB

Ver todas (8)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-10 às 09:48:52 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico