Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Pet food safety: emerging bacterial hazards and implications for public health

Pet food safety: emerging bacterial hazards and implications for public health

Título
Pet food safety: emerging bacterial hazards and implications for public health
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Antunes, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Peixe, L.
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Freitas, A.R.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 57
ISSN: 2214-7993
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-AH6
Abstract (EN): Bacterial hazards in pet food, especially in raw diets, are a current public health issue to both pets and humans. The most substantial body of evidence and consequent risk stems from food-borne pathogens such as Salmonella and bacteria resistant to last-resort antibiotics (e.g. colistin, third generation of cephalosporins, linezolid). State-of-the-art methods, particularly whole-genome sequencing, have been fundamental to link bacterial pathogens from pet food to human cases across different countries. While there are limited data on antimicrobial resistance, it is becoming increasingly evident that pet food can harbor multidrug-resistant bacteria, calling for increased vigilance within a One Health perspective, namely, by identifying transmission routes of pathogens and antimicrobial-resistant bacteria to pet food. A concerted action involving veterinarians, regulatory agencies, pet food industry, and other stakeholders is required to promote the awareness of pet food potential hazards to mitigate public health risks.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
1-s2.0-S2214799324000432-main 1582.82 KB
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Raw meat-based diet for pets: a neglected source of human exposure to Salmonella and pathogenic Escherichia coli clones carrying mcr, Portugal, September 2019 to January 2020 (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ribeiro-Almeida, M.; Mourao, J.; Magalhães, Mafalda; Freitas, A.R.; Novais, Carla; Peixe, Luísa; Antunes, Patrícia

Da mesma revista

Novel chemical-based approaches for biofilm cleaning and disinfection (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Inês Gomes; Fernandes S; Simões M; Simões LC
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-18 às 06:45:06 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico