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Electrochemical impedance spectroscopy characterization of beverages

Título
Electrochemical impedance spectroscopy characterization of beverages
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Cristina Soares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José António Tenreiro Machado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
António Mendes Lopes
(Autor)
FEUP
Elsa F. Vieira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristina Delerue Matos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 302
Páginas: 1-8
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-ZKM
Abstract (EN): This paper compares the results of standard chemical analytical processes and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) in the characterization of different beverages, namely ground coffee, soluble coffee, coffee substitutes, barley, cow milk, vegetable drinks, tea, plant infusions and plant mixtures. For the two approaches, the similarities between the experimental data are assessed by means of the Euclidean and Canberra distances. The resulting information is processed by means of the multidimensional scaling (MDS) clustering and visualization algorithm. The results of the chemical analytical processes and EIS reveal identical clusters for the two adopted distances. Furthermore, the robustness of the experimental and computational scheme are assessed by means of the Procrustes technique. The results confirm the effectiveness of combining the EIS and MDS.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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