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Box-Behnken factorial design to obtain a phenolic-rich extract from the aerial parts of Chelidonium majus L.

Título
Box-Behnken factorial design to obtain a phenolic-rich extract from the aerial parts of Chelidonium majus L.
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Clara Grosso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Federico Ferreres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Angel Gil Izquierdo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Sampaio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Julio Lima
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: TalantaImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 130 1
Páginas: 128-136
ISSN: 0039-9140
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-QBW
Abstract (EN): A Box-Behnken design (BBD) was developed to study the influence of four parameters (Xi: % methanol; X-2: extraction time; X-3: extraction temperature; X-4: solid/solvent ratio) on two responses, namely extraction yield and phenolics content of the aerial parts of Chelidonium majus L The model presented a good fit to the experimental results for the extraction yield, being significantly influenced by Xi and X-4. On the other hand a parameter reduction was necessary to run the model for phenolics content, showing that only X-1 and X-2 had great influence on the response. Two best extraction conditions were defined: X-1=76.8% MeOH, X-2=150.0 min, X-3=60.0 degrees C and X-4=1 :100 and X-1=69.2%, X-2=150 min, X-3=42.5 degrees C and X-4=1:100. Moreover, the HPLC-DAD-ESI/MSn analysis conducted with the center point sample revealed the presence of 15 alkaloids and 15 phenolic compounds, from which the 9 flavonoids and 3 hydroxycinnamic acids are described for the first time. Only phenolic compounds were quantified by a validated HPLC-DAD method, the pair quercetin-3-O-rutinoside+quercetin-3-O-glucoside dominating all the 29 extracts. This study is of great importance for future works that seek to apply the phenolic profile to the quality control of C. majus samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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