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A procedure to harmonize the hydrodynamic force during microbial cultivation in shaking flasks

Título
A procedure to harmonize the hydrodynamic force during microbial cultivation in shaking flasks
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023-09-19
Autores
Inês Gomes
(Autor)
FEUP
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Isabel M. Oliveira
(Autor)
Outra
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Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Simões M
(Autor)
FEUP
Lúcia C. Simões
(Autor)
Outra
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Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 24
ISSN: 1935-7877
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Z-8X1
Resumo (PT):
Abstract (EN): Shake flask cultivation is a routine technique in microbiology and biotechnology laboratories where cell growth can be affected by the hydrodynamic conditions, which depend on the agitation velocity, shaking diameter, and shake flask size. Liquid agitation is implemented inherently to increase aeration, substrate transfer to the cells, and prevent sedimentation, disregarding the role of hydrodynamics in microbial growth and metabolism. Here, we present a simple approach to help standardize the hydrodynamic forces in orbital shakers to increase the experimental accuracy and reproducibility and give students a better knowledge of the significance of the agitation process in microbial growth.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Pedagógica
Nº de páginas: 4
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