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EFFECT OF GALACTOMANNAN ADDITION ON THE THERMAL-BEHAVIOR OF KAPPA-CARRAGEENAN GELS

Título
EFFECT OF GALACTOMANNAN ADDITION ON THE THERMAL-BEHAVIOR OF KAPPA-CARRAGEENAN GELS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1992
Autores
FERNANDES, PB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
DOUBLIER, JL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 19
Páginas: 261-269
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-PZP
Abstract (EN): Gelation/melting cycles of kappa-carrageenan/galactomannan (guar, tara and locust bean gums) binary systems have been studied by measuring dynamic rheological parameters. Two experimental conditions were used, (i) the total polysaccharide concentration was kept at 1% and the kappa-carrageenan/galactomannan ratio fixed at 4:1 and (ii) the kappa-carrageenan concentration was fixed at 0.75% and the galactomannan content varied from 0% to 1.2%. A thermal hysteresis was observed for all mixed systems and was found to depend on the galactomannan used. From a comparison of the gelation temperature (T(g)) and melting temperature (T(m)) to values obtained with kappa-carrageenan alone, it was suggested that galactomannan interferes with gel structure by the formation of a secondary network provided that the M/G ratio is high enough.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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