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Size exclusion and reversed-phase high-performance liquid chromatography/UV for routine control of thermal processing of cows' and donkey milk major proteins

Título
Size exclusion and reversed-phase high-performance liquid chromatography/UV for routine control of thermal processing of cows' and donkey milk major proteins
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Carina Pinho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Zita E Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Catarina Petisca
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Agata M Figurska
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
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Revista
Vol. 79 2
Páginas: 224-231
ISSN: 0022-0299
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Ciência animal e dos lacticínios
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-APS
Abstract (EN): Cows' and donkey milks (raw and thermally processed) and respective whey were analysed for quantification of major proteins. Two different chromatographic approaches, size exclusion (SE-HPLC) and reversed-phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC) both coupled to UV detection were used. Usefulness of these methods for routine control of the effect of thermal processing was evaluated. The external standard method was used to calibrate the SE-HPLC and RP-HPLC systems. Concerning quantification of beta-lactoglobulin (beta-lg), alpha-lactalbumin (alpha-la), lysozyme (lys), and total casein (cn), no significant differences between results obtained by SE-HPLC and by RP-HPLC (t-test, P>0.05) were observed for raw milks and whey. Heating of cows' milk promoted aggregation of denatured proteins as observed by SE-HPLC, whereas alpha-la and beta-lg from donkey milk were stable to thermal processing at 100 degrees C (5 min). Lys was quantified in donkey raw milk and whey however, in thermally processed donkey milk lys was denatured and could not be quantified by HPLC.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000303169200013">Indexado na ISI Web of Science</a>
Nº de páginas: 8
Documentos
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