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Olive pomace phenolics extraction: Conventional vs emergent methodologies

Título
Olive pomace phenolics extraction: Conventional vs emergent methodologies
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2018
Autores
Nunes, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, ASG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Puga, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 395-401
4th International Conference on Wastes - Solutions, Treatments and Opportunities
Univ Porto, Fac Engn, Porto, PORTUGAL, SEP 25-26, 2017
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-NMA
Abstract (EN): Olive oil production has been steadily increasing. Along with the growth of this sector, a high rate of wastes is produced. Olive pomace presents high levels of phenolic compounds with potential applications in food, cosmetic and pharmaceutical industries. Sustainable and cost-effective technologies for bioactive compounds recovery are required. In this work, conventional extraction methodologies were compared with an ultrasound technique using a probe and only water as solvent. Total phenolics and antioxidant activity of the extracts were assessed. A conventional solid-liquid extraction (hydroethanolic solvent, 40 degrees C, 60 min) was the best procedure to recover phenolics compounds from pomace (487 mu g GAE/ml). However, in only 5 min, the sonication probe allowed significantly higher yields of recovery compared to aqueous conventional extraction (60 min) (402 and 257 mu g GAE/ml, respectively). Therefore, it seems to be a very promising technique to obtain antioxidants from olive pomace in an organic solvent-free medium.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
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