Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods?

Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods?

Título
Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods?
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Silva, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albuquerque, TG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Costa, HS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 98
Páginas: 181-189
ISSN: 0924-2244
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-EDC
Abstract (EN): Background: Nowadays food wastes are a major concern. On the other hand, the demand for natural beneficial compounds to human health is increasing. Melon (Cucumis melo L.) is a very appreciated fruit, consumed all over the world, that contains large amounts of seeds and peel, which up to now are discarded. These by-products contain phytochemical compounds with great nutritional and functional potentials. Scope and approach: This review describes the scientific studies regarding nutritional, bioactive and anti-nutrients composition of melon by-products, as well as their main biological activities and industrial applications. These findings intend to contribute for future research concerning novel functional foods based on melon by-products. Key findings and conclusions: Melon peel is a good source of minerals (potassium, sodium, magnesium, calcium) and phenolic compounds. It also contains carotenoids, namely lycopene and beta-carotene. In turn, melon seeds are a good source of protein (15-36%) and fibre (7-44%). Melon seed oil is a good source of tocopherols and sterols (beta-sitosterol, 0.06-289 mg/100 g oil), as well as phenolic compounds. It has an interesting fatty acid profile, very similar to soybean and sunflower oils. Moreover, melon by-products present different biological activities including antioxidant, anti-inflammatory, antidiabetic, antiulcer, antibacterial, and anti-angiogenic, fully justified by the presence of bioactive compounds. Therefore, these by-products can be considered good candidates for the development of novel functional foods, contributing to promote sustainability across food chain. Nonetheless, further research is needed, namely concerning clinical studies to fully support the development of evidence-based functional foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Melon seeds oil, fruit seeds oil and vegetable oils: a comparison study (2019)
Outras Publicações
Silva, MA; Albuquerque, TG; Alves, RC; Beatriz B P P Oliveira; Costa, HS

Da mesma revista

The health-promoting potential of peptides from brewing by-products: An up-to-date review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro Oliveira, R; Martins, ZE; Sousa, JB; Ferreira, IMPLVO; Diniz, C
Review on fermented plant materials as carriers and sources of potentially probiotic lactic acid bacteria - With an emphasis on table olives (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Cátia M. Peres; Cidália Peres ; Adrián Hernández-Mendoza; F. Xavier Malcata
Pulses and food security: Dietary protein, digestibility, bioactive and functional properties (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
da Silva, BV; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Mycotoxins in cereals and related foodstuffs: A review on occurrence and recent methods of analysis (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pereira, VL; Fernandes, JO; Cunha, SC

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-02 às 07:51:00 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico