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Enzymatic esterification of pre-treated and untreated acid oil soapstock

Título
Enzymatic esterification of pre-treated and untreated acid oil soapstock
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2018
Autores
Borges, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alvim Ferraz, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Fonseca Almeida
(Autor)
FEUP
Joana Dias
(Autor)
FEUP
Budzaki, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 241-244
4th International Conference on Wastes - Solutions, Treatments and Opportunities
Univ Porto, Fac Engn, Porto, PORTUGAL, SEP 25-26, 2017
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-NKS
Abstract (EN): The soapstock oil presents high Free Fatty Acid (FFA) content, being potentially a sustainable alternative feedstock for biodiesel production. In the present work, enzymatic esterification using a suspension of Thermomyces lanuginosus lipase was conducted on pre-treated and untreated acid oil from soapstock derived from the refining of vegetable oil mixtures. The enzyme suspension was prepared by mixing it with a 1 M phosphate buffer (1: 10 V/V, enzyme: buffer). Esterification was conducted in an orbital shaking incubator at 40.0 degrees C using a molar ratio of acid to methanol of 1: 3, during 24 h at 200 rpm; monitoring was performed at 0, 7 and 24 h. Around 80% FFA reduction was obtained using raw and pre-treated oil, showing that the use of suspended enzyme avoids the need for pretreatment. Fatty Acid Methyl Ester content was determined, indicating that both esterification and transesterification reactions occurred.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 4
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