Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > In-line monitoring of the coffee roasting process with near infrared spectroscopy: Measurement of sucrose and colour

In-line monitoring of the coffee roasting process with near infrared spectroscopy: Measurement of sucrose and colour

Título
In-line monitoring of the coffee roasting process with near infrared spectroscopy: Measurement of sucrose and colour
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Santos, João Rodrigo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Páscoa, Ricardo N. M. J.
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, Isabel M.P.L.V.O.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rangel, António O.S.S.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lopes, João Almeida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 208
Páginas: 103-110
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-DHB
Abstract (EN): In this work, a real-time and in-situ analytical tool based on near infrared spectroscopy is proposed to predict two of the most relevant coffee parameters during the roasting process, sucrose and colour. The methodology was developed taking in consideration different coffee varieties (Arabica and Robusta), coffee origins (Brazil, East-Timor, India and Uganda) and roasting process procedures (slow and fast). All near infrared spectroscopy-based calibrations were developed resorting to partial least squares regression. The results proved the suitability of this methodology as demonstrated by range-error-ratio and coefficient of determination higher than 10 and 0.85 respectively, for all modelled parameters. The relationship between sucrose and colour development during the roasting process is further discussed, in light of designing in real-time coffee products with similar visual appearance and distinct organoleptic profile.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: olgaviegas@fcna.up.pt
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=000375856600013">Indexado na ISI Web of Science</a> <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27132829 ">Indexado na Pubmed</a> <a href="http://www.scopus.com/record/display.url?eid=2-s2.0-84964067879&origin=inward">Indexado na Scopus</a>
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Centro de Desporto da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-23 às 19:17:50 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico