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Volatile phenols depletion in red wine using molecular imprinted polymers

Título
Volatile phenols depletion in red wine using molecular imprinted polymers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Rafaela Teixeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sonia Dopico Garcia
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Patricia Valentao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose M Lopez Vilarino
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victoria Gonzalez Rodriguez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Concepcion Cela Perez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis R Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 52
Páginas: 7735-7746
ISSN: 0022-1155
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-XCC
Abstract (EN): Wines can be modified by microorganisms during the ageing process, by producing off-flavours like volatile phenols (VP), leading to their deterioration, with great economic losses. The development of methods to recover wines affected by unwanted VP became an important target. Molecular imprinted polymers (MIPs) are synthetic materials with artificially-generated recognition sites for selective extraction of organic compounds from different matrices. In this work, two MIPs to remove unwanted VP from wines were developed and their effects were evaluated. Volatile compounds were determined by GC-FID and GC-IT/MS and phenolic compounds (non-coloured and anthocyanins) by HPLC-DAD. The treatment with MIP-4EG and MIP-4EP significantly reduced the content of 4-ethylguaiacol and 4-ethylphenol, respectively. Nevertheless, the changes observed in wine non-coloured and coloured phenolics and sensorial analysis indicate that their specificity and selectivity regarding off-flavours still needs to be improved.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
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