Informações Locais
U.Porto students at famous Café “Piolho”.

Nice climate, reasonable cost of living (relative to the rest of Europe), tasty cuisine and warm, welcoming people all ensure an unforgettable experience in Porto:

Climate

Porto’ s climate is Atlantic: damp but temperate, quite cool at night. It is very rainy in the winter, but there is rarely ice or snow and the temperature hardly ever goes below 0ºC. During the warmest months of June to August, temperatures range from 20ºC to 35ºC. In September, October, April and May the mornings are often foggy and followed by sunny afternoons or drizzle alternating with hot sunshine. You should always keep a warmer item of clothing nearby, just in case.

Cost of Living

Despite a severe increase in prices after the Euro, Portugal is still relatively cheap when compared to other countries in the EU.

The average monthly expenditure for a student in Porto would be something like:

  • Lodging: EUR 150 to EUR 250;
  • Food: EUR 150 to EUR 200;
  • Transport: EUR 30 EUR (Z2 pass Andante).

Here are some indicative prices, for reference:

  • Milk (1 litre) – EUR 0.60;
  • 1 bottle of mineral water (1 litre) – EUR 0.39;
  • 1 loaf of bread – EUR 0.12;
  • Rice (1 kg) – EUR 0.90;
  • Cup of Coffee (espresso) – EUR 0.60;
  • 1 Meal – EUR 2.35 (canteen);
  • Bus/metro – EUR 1.20 (1 ride Z2); EUR 1.45 (1 ride Z3);
  • Newspaper – EUR 1.00 (daily) and EUR 3.00 (weekly);
  • Cinema – EUR 4.50 (with student discount).

Eating out

Porto is known a place where you eat well. You can find all types of restaurants all over the city, to suit all tastes and pockets.

Estes são alguns exemplos da cozinha típica: Tripas à Moda do Porto, Cabrito Assado, Bacalhau à Zé do Pipo, Bacalhau com Natas, Sarrabulho à Portuense, Peixe com Todos, Tripas Enfarinhadas, Arroz de Frango, Aletria, Arroz Doce, entre outros. Outra especialidade do Porto é a mítica “Francesinha”, existindo vários restaurantes especializados neste prato.

Para além de restaurantes para todas as gamas de preços, os cafés e snack bares também servem refeições ligeiras e petiscos. Por tudo isto, “comer fora” é muito comum. Os horários mais frequentes na atividade da restauração são: 12h00 – 14h30 ; 19h00 – 00h00. No entanto, há restaurantes e snack bares abertos até às 02h00 ou mesmo até às 04h00.

Feriados no Porto

  • 1 de janeiro – Dia de Ano Novo
  • (fevereiro/março) – Carnaval (facultativo)
  • (março/abril) – Sexta-feira Santa
  • (março/abril) – Dia de Páscoa
  • 25 de abril – Dia da Liberdade
  • 1 de maio – Dia do Trabalhador
  • (maio/junho) – Corpo de Deus (suspenso a partir de 2013)
  • 10 de junho – Dia de Portugal
  • 24 de junho – S. João
  • 15 de agosto – Assunção de Nossa Senhora
  • 5 de outubro – Implantação da República (suspenso a partir de 2013)
  • 1 de novembro – Dia de Todos os Santos (suspenso a partir de 2013)
  • 1 de dezembro – Restauração da Independência (suspenso a partir de 2013)
  • 8 de dezembro – Imaculada Conceição
  • 25 de dezembro – Dia de Natal