Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humic-like Substances with High Antioxidant Capacity

Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humic-like Substances with High Antioxidant Capacity

Título
Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humic-like Substances with High Antioxidant Capacity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Bravo, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pérez Gregório, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pellegrini, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Contin, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brandao, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramos, RM
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Martin Neto, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
de Nobili, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Soares, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
ISSN: 1877-2641
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Z-FSM
Abstract (EN): PurposeThe environmental impacts of the coffee industry are enormous, with large quantities of solid and liquid wastes generated globally. In the last years, measures have been implemented to valorize spent coffee grounds (SCGs) biowaste as a resource. The present study assessed the unexplored potential use of SCGs as a source of valuable humic substances (HS)-like materials, and linked their antioxidant properties to their chemical composition.MethodsHumic acid-like (HAL) and fulvic acid-like (FAL) were extracted from SCGs and characterized by elemental composition, UV-vis, FTIR, NMR and EPR spectroscopies. Their antioxidant capacity was determined in vitro through the ABTS decolorization assay and voltammetric techniques.ResultsElemental and spectroscopic characteristics were in the range of soil HS. Both HAL and FAL showed a high antioxidant capacity (2.29 +/- 0.18 mmole- gHAL-1 and 3.63 +/- 0.21 mmole- gFAL-1). The differences in the antioxidant and electrochemical responses of HAL and FAL are related to their chemical structure.ConclusionThe extraction of HS-like with remarkable antioxidant properties makes them a promising low-cost material to be upcycled in the agri-food system as natural fertilizer or novel antioxidants. For the first time, we demonstrated the potential of spent coffee grounds to act as a low-cost source of humic-like substances with enhanced antioxidant capacity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Valorisation of Spent Coffee Grounds: Production of Biodiesel via Enzymatic Catalysis with Ethanol and a Co-solvent (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
T. M. Mata; A. A. Martins; N. S. Caetano; D. Caldeira
The Chemistry Behind Biological Properties of Agro-industrial Portuguese By-Products (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sandra M. Gomes; Sara M. Ferreira; Lúcia Santos
Near Infrared (NIR) Spectroscopy as a Tool to Assess Blends Composition and Discriminate Antioxidant Activity of Olive Pomace Cultivars (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Páscoa, RNMJ; Nunes, MA; Reszczy¿ski, F; Costa, ASG; Beatriz B P P Oliveira; Alves, RC
Marine Macroalgae Waste from Northern Portugal: A Potential Source of Natural Pigments? (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sara Pardilhó; S. Machado; S. M. F. Bessada; M. F. Almeida; M. B. Oliveira; J. M. Dias

Ver todas (16)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Serviços Partilhados da Universidade do Porto I Termos e Condições I Acessibilidade I Índice A-Z I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-27 às 12:29:03 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias