Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Unravelling micellar structure and dynamics in an unusually extensive DDAB/bile salt catanionic solution by rheology and NMR-diffusometry

Unravelling micellar structure and dynamics in an unusually extensive DDAB/bile salt catanionic solution by rheology and NMR-diffusometry

Título
Unravelling micellar structure and dynamics in an unusually extensive DDAB/bile salt catanionic solution by rheology and NMR-diffusometry
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Mohamed Youssry
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luigi Coppola
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Eduardo F Marques
(Autor)
FCUP
Isabella Nicotera
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-XC7
Abstract (EN): The mixed didodecyldimethylammonium bromide (DDAB)-sodium taurodeoxycholate (STDC)-(H2O)-H-2 catanionic system forms a large isotropic (L-1) phase at 25 degrees C. The evolution of microstructure along different dilution lines has been followed by means of rheology and NMR diffusometry. In general, the L, phase is characterised by a weak viscoelasticity and Newtonian response. In the STDC-rich regime (W-s = [DDAB]/[STDC] = 0.2), 5 wt% is an overlapping concentration at which the discrete-to-rodlike micellar transition occurs as indicated from the total surfactant concentration (C-s) dependency of both zero-shear viscosity (eta(0) similar to C-s(3.7)) and surfactant self-diffusion (D-s similar to C-s(-3.0)). As the surfactant molar ratio (W-s >= 1) increases, i.e., DDAB concentration increases, and at constant C-s, eta(0) decreases and D-s increases, indicating the formation of a multiconnected micellar network. (c) 2008 Elsevier Inc. All Fights reserved.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: youssry@unical.it
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Tuning of texture and surface chemistry of carbon xerogels (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mahata, N; Manuel Fernando R Pereira; Suarez Garcia, F; Martinez Alonso, A; Tascon, JMD; José Luis Figueiredo
Thermotropic phase behavior of triple-chained catanionic surfactants with varying headgroup chemistry (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marques, EF; Brito, RO; Wang, YJ; Silva, BFB
The Hamaker constant of anatase aqueous suspensions (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gomez Merino, AI; Rubio Hernandez, FJ; Velazquez Navarro, JF; Galindo Rosales, FJ; Fortes Quesada, P
Temperature and emulsifier concentration effects on gallic acid distribution in a model food emulsion (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sonia Losada Barreiro; Veronica Sanchez Paz; Carlos Bravo Diaz; Fatima Paiva Martins; Laurence S Romsted

Ver todas (49)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2020 © Reitoria da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2020-02-24 às 10:02:19 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais