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Rheological properties of high- metoxyl pectin and locust bean gum solutions in steady shear

Título
Rheological properties of high- metoxyl pectin and locust bean gum solutions in steady shear
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1992
Autores
J. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
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M. Rao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
57
Páginas: 443-448
ISSN: 0022-1147
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Resumo (PT): The Cross and Carreau flow models described well the shear rate -apparent viscosity data. The coil overlap parameter, c[?], correlated well with the zero-shear rate specific viscosities of these mixtures. Experimental values of intrinsic viscosities of the mixtures were in good agreement with the prediction based on an additive model of the individual contributions of the gums. From the results obtained for the mixtures of both polysaccharide solutions at similar viscosity, pH and ionic strength, no significant interactions were detected. Hy-potheses for this lack of polymer interaction were developed. Results with such model systems are useful in understanding the relation of composition to the properties of complex food systems.
Abstract (EN): The Cross and Carreau flow models described well the shear rate -apparent viscosity data. The coil overlap parameter, c[?], correlated well with the zero-shear rate specific viscosities of these mixtures. Experimental values of intrinsic viscosities of the mixtures were in good agreement with the prediction based on an additive model of the individual contributions of the gums. From the results obtained for the mixtures of both polysaccharide solutions at similar viscosity, pH and ionic strength, no significant interactions were detected. Hy-potheses for this lack of polymer interaction were developed. Results with such model systems are useful in understanding the relation of composition to the properties of complex food systems.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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