Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Incidence and susceptibility to antimicrobial agents of Listeria spp. and Listeria monocytogenes isolated from poultry carcasses in Porto, Portugal

Incidence and susceptibility to antimicrobial agents of Listeria spp. and Listeria monocytogenes isolated from poultry carcasses in Porto, Portugal

Título
Incidence and susceptibility to antimicrobial agents of Listeria spp. and Listeria monocytogenes isolated from poultry carcasses in Porto, Portugal
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2002
Autores
Antunes, P
(Autor)
FCNAUP
Reu, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sousa, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pestana, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peixe, L
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 65
Páginas: 1888-1893
ISSN: 0362-028X
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Pubmed / Medline
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-M85
Abstract (EN): The occurrence of Listeria spp. and Listeria monocytogenes in 63 samples of Portuguese poultry carcasses obtained from two local butcher shops and one canteen in the city of Porto, Portugal, and the susceptibility of these bacteria to antimicrobial agents allowed for use in human or animal therapeutics were evaluated. All poultry samples were contaminated with Listeria spp., and L. monocytogenes was isolated from 41% (26 of 63) of the samples. Other Listeria species, including L. innocua, L. welshimeri, and L. seeligeri, were also isolated from poultry samples. A multiplex polymerase chain reaction method was used for the identification of all of the Listeria isolates; this method showed total conformity with the conventional method of biochemical identification and proved to be more reliable, faster, and less arduous. In addition, high percentages of Listeria spp. (84%) and L. monocytogenes (73%) isolates were found to be resistant to one or more antimicrobial agents of different groups, and 12 different resistance profiles were recorded. The frequency of the resistance of L. monocytogenes isolates to enrofloxacin and clindamycin is notable. The results of this study suggest a high incidence of L. monocytogenes on Portuguese poultry products available for consumers and indicate that poultry could be a potential vehicle of foodborne infections due to strains of L. monocytogenes that are resistant to antimicrobial agents.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Incidence of Salmonella from poultry products and their susceptibility to antimicrobial agents (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antunes, P; Reu, C; Sousa, JC; Peixe, L; Pestana, N

Das mesmas áreas científicas

Polyphenols and Human Health: A Prospectus (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francesco Visioli; Catalina A Alarcon De La Lastra; Cristina Andres Lacueva; Michael Aviram; Conceicao Calhau; Alfredo Cassano; Massimo D'Archivio; Ana Faria; Gaelle Fave; Vincenzo Fogliano; Rafael Llorach; Paola Vitaglione; Mario Zoratti; Marvin Edeas
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (108)

Da mesma revista

Biogenic amines in Portuguese traditional foods and wines (2006)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel M P L V O Ferreira; Olivia Pinho
Interrelationships among microbiological, physicochemical, and biochemical properties of Terrincho cheese, with emphasis on biogenic amines (2004)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinho, O; Pintado, AIE; Gomes, AMP; Pintado, MME; Malcata, FX; Ferreira, IMPLVO
Interelationships between microbiological, physico-chemical and biochemical properties of Terrincho ewe cheese and contents of biogenic amines (2004)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinho, Olívia; Pintado, Ana; Gomes, Ana; Pintado, Manuela; Malcata, Xavier; Ferreira, Isabel
Influence of Chemical Treatment on quality of cut apple (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rocha, Ada; Brochado, C.M ; Morais, A.M.M.B

Ver todas (7)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2020 © Reitoria da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2020-02-18 às 07:48:08 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais