Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Red wine increases adipose tissue aromatase expression and regulates body weight and adipocyte size

Red wine increases adipose tissue aromatase expression and regulates body weight and adipocyte size

Título
Red wine increases adipose tissue aromatase expression and regulates body weight and adipocyte size
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
monteiro, r
(Autor)
FCNAUP
soares, r
(Autor)
FMUP
guerreiro, s
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
pestana, d
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
calhau, c
(Autor)
FMUP
azevedo, i
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 25
Páginas: 699-705
ISSN: 0899-9007
Editora: Elsevier Science
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-JW5
Abstract (EN): Objective: Obesity is an important component of the metabolic syndrome in constituting a risk factor for cardiovascular disease, diabetes, and cancer. Estrogens influence lipidaccumulation in adipocytes, acting indirectly or directly on adipose tissue. In this study we aimed to investigate the influence of red wine ingestion on the expression of aromatase (estrogen synthase) in adipose tissue. Methods: Red wine or ethanol solution, in the concentration found in red wine, was provided to Wistar rats as the sole drinking fluid for 8 wk. Food and drink intakes and body weight were monitored throughout treatment and adipocyte size and aromatase expression in the adipose tissue were determined at the end of the experimental period. Results: Red wine and ethanol increased aromatase expression in the adipose tissue and red wine decreased adipocyte size (P < 0.05). In addition, animals treated with red wine or ethanol had significantly lower weight gain than controls, despite a similar energy intake. Conclusion: Thus, the ingestion of red wine may alter the production of estrogens by adipose tissue, body weight gain, and adipocyte size. Some of these red wine effects are attributable to ethanol. This relation among estrogen availability, adipocyte biology, and weight gain is most interesting and deserves further study because it may lead to new strategies to reduce metabolic syndrome incidence. (c) 2009 Published by Elsevier Inc.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: rosariom@med.up.pt
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Watermelon: the value of higher plasma arginine concentrations (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Maria Joao Martins; Maria Rita Negrao; Isabel Azevedo
Undernutrition as a major risk factor for death among older Brazilian adults in the community-dwelling setting: SABE survey (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luciana Silva Ferreira; Teresa Freitas do Amaral; Maria de Fatima Nunes Marucci; Luiz Fernando C Costa Nascimento; Maria Lucia Lebrao; Yeda Aparecida D de Oliveira Duarte
Saturated fatty acids intake in relation to C-reactive protein, adiponectin, and leptin: A population-based study (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Susana Santos; Andreia Oliveira; Susana Casal; Carla Lopes

Ver todas (14)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2020 © Reitoria da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2020-07-03 às 17:55:42 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais