Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Attitudes Towards Functional Foods Scale: Psychometric Proprieties and Adaptation for Use Among Adolescents

Attitudes Towards Functional Foods Scale: Psychometric Proprieties and Adaptation for Use Among Adolescents

Título
Attitudes Towards Functional Foods Scale: Psychometric Proprieties and Adaptation for Use Among Adolescents
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Oliveira, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Poínhos, Rui
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sousa, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 32
Páginas: 266-271
ISSN: 0870-399X
Editora: ORDEM MEDICOS
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-J6C
Abstract (EN): Introduction: Functional foods are those that promote health and well-being and/or decrease the risk of certain chronic diseases. It is known that young people' knowledge about functional foods is low. The aim of this study is to assess the psychometric proprieties of the "Attitudes towards Functional Foods Scale" in a sample of adolescents and, based on that analysis, adapting the scale for its use among this population group. Material and Methods: After a pre-test, the scale was applied to 340 students attending the 3rd cycle of basic education in Terceira island (Azores, Portugal), whose ages ranged between 11 and 19 years (mean = 14.0, standard deviation = 1.2). We analyzed the scale's internal consistency and construct validity. Results: The study of the psychometric proprieties led to the exclusion of one item. Cronbach's alpha (alpha = 0.876) showed a good internal consistency of the scale, and factor analysis revealed that, as the original (adults) version, it presents an unifactorial structure. Discussion: The scale showed to be an instrument easy and quick to apply among adolescents. We emphasize that its application should be preceded by the clarification on the concept of functional foods in order to ensure the adequacy of the answers. Conclusion: This study has demonstrated the adequacy of the Attitudes Towards Functional Foods Scale to assess Portuguese adolescents' perception regarding functional foods, highlighting the need of using its adapted version.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Training in pediatric surgery [A especialização em cirurgia pediátrica] (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Estevão-Costa J
Think tank: Strategic report on the scientific biomedical publication in Portugal [Think tank: Relatório estratégico sobre publicação científca biomédica em portugal] (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Marinho, RT; Donato, H; Fernandez Llimos, F; João Massano; Silva, JM; Almeida, M; Carona Carvalho, J; Villanueva, T; Fonseca, JE
Think Tank: Strategic Report on the Scientific Biomedical Publication in Portugal (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Marinho, RT; Donato, H; Fernandez Llimos, F; João Massano; Silva, JM; Almeida, M; Carona Carvalho, J; Villanueva, T; Fonseca, JE
The role of leptin in the regulation of energy balance [O papel da leptina na regulação da homeostasia energética] (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sousa, M; Bras Silva, C; Leite Moreira, A
THE ROLE OF LEPTIN IN THE REGULATION OF ENERGY BALANCE (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sousa, M; Bras Silva, C; Leite-Moreira AF

Ver todas (247)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2020 © Reitoria da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2020-01-26 às 23:54:49 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais