Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Efficacy of antimicrobial combinations to reduce the use of sodium hypochlorite in the control of planktonic and sessile Escherichia coli

Efficacy of antimicrobial combinations to reduce the use of sodium hypochlorite in the control of planktonic and sessile Escherichia coli

Título
Efficacy of antimicrobial combinations to reduce the use of sodium hypochlorite in the control of planktonic and sessile Escherichia coli
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Ana Meireles
(Autor)
FEUP
Idalina Machado
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar email institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver Página AUTHENTICUS Sem ORCID
Rita Fulgêncio
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar email institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipe Mergulhão
(Autor)
FEUP
L. F. Melo
(Autor)
FEUP
Simões M
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 104
Páginas: 115-122
ISSN: 1369-703X
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-MWD
Abstract: Foodborne illness outbreaks linked to fresh produce are becoming more frequent and widespread. The types and properties of the chemical agents used for washing, cleaning and disinfection procedures, particularly their toxicity are the key indicators of environmental performance of a minimally processed vegetables (MPV) industry. The main aims of this work were focused on the evaluation of selected disinfectants (chlorine dioxide, peracetic acid, hydrogen peroxide, copper sulphate, vanillin and sodium bicarbonate) alone and combined with sodium hypochlorite on the control of Escherichia coli planktonic and sessile cells. The most effective disinfectants tested in planktonic cells were peracetic acid (6 mM) and chlorine dioxide (3 mM) and the best combination with sodium hypochlorite (3 mM) was obtained with peracetic acid (2 mM). In sessile cells, hydrogen peroxide and vanillin had antagonistic effects in combination with sodium hypochlorite whereas sodium bicarbonate efficiency was enhanced when combined with sodium hypochlorite.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
2.Meireles_et_al_Post-Print Post-Print version 1483.02 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Disinfection with neutral electrolyzed oxidizing water to reduce microbial load and to prevent biofilm regrowth in the processing of fresh-cut vegetables (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Idalina Machado; Ana Meireles; Rita Fulgêncio; Filipe Mergulhão; Simões M; L. F. Melo
Characterization of the heterotrophic bacteria from a minimally processed vegetables plant (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Meireles; Rita Fulgêncio; Idalina Machado; Filipe Mergulhão; L. F. Melo; Simões M

Da mesma revista

Special issue: 12th International Chemical & Biological Engineering Conference - interfacing bio- and chemical engineering (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata; Arminda Alves; Alírio Rodrigues
The role of intraparticle convection in protein adsorption by liquid chromatography using POROS 20 HQ/M particles (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Leitao, A; Li, M; Alírio Rodrigues
Synthesis and assessment of a graphene-based composite photocatalyst (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Magalhães,P. ; Ângelo, J.; Sousa, V. ; Nunes, O. ; Andrade, L.; Mendes, A.
Propane/propylene separation with Li-exchanged zeolite 13X (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carlos A. Grande; Jorge Gascon; Freek Kapteijn; Alírio E. Rodrigues
Production of dextransucrase, dextran and fructose from sucrose using Leuconostoc mesenteroides NRRL B512(f) (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, M; Teixeira, JA; Alírio Rodrigues

Ver todas (26)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2019 © Reitoria da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2019-04-23 às 01:37:26 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais