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Incorporation and survival of probiotic bacteria in whey cheese matrices

Título
Incorporation and survival of probiotic bacteria in whey cheese matrices
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Madureira, AR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Giao, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pintado, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Gomes, AMP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Freitas, AC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 70
Páginas: M160-M165
ISSN: 0022-1147
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-41V
Abstract (EN): The viabilities of probiotic strains of Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium animalis, and Lactobacillus brevis were studied following incorporation in a whey cheese matrix. Experimental production of plain, as well as sugar-added or salt-added whey cheeses, was based on the traditional manufacture protocol of Requeijao, a Portuguese whey cheese that essentially results from protein denaturation via heating of whey at about 85 degrees C. After inoculation, the experimental whey cheeses were incubated at 7 degrees C for 28 d. Our results have shown that all strains considered were able to maintain (or even increase) their initial viable numbers; L. paracasei ssp. paracasei strain LCS-1 and L. acidophilus strain Ki exhibited the highest cell viability in plain Requeijao by the end of the storage period-an increase of ca. 2 log cycles in their viable numbers was actually recorded. Among the parameters studied, bacterial species and matrix nature had the most important effect upon viable counts, whereas time of storage was the least important.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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