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The influence of microencapsulation with a modified chitosan (water soluble) on ß-galactosidase activity

Título
The influence of microencapsulation with a modified chitosan (water soluble) on ß-galactosidase activity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Berta N. Estevinho
(Autor)
FEUP
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Ana M. Damas
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pedro Martins
(Autor)
FEUP
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Drying TechnologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 32 13
Páginas: 1575-1586
ISSN: 0737-3937
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
INSPEC
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Resumo (PT):
Abstract (EN): The aim of this work was to investigate the possibility of producing microparticles containing b-galactosidase, using a modified chitosan (water soluble) as encapsulating agent. b-galactosidase microparticles were prepared by a spray-drying method and were characterized in terms of particle size, surface morphology, zeta potential, and stability over a storage period of six months. Microparticles were also analyzed by FTIR spectroscopy and thermogravimetry techniques. Structural analysis of the surface of the particles was performed by scanning electron microscopy (SEM). SEM results show that the obtained microparticles have an average diameter smaller than 3.5 lm and a regular shape. The b-galactosidase activity decreases when microencapsulated. The parameters Km and Vmax of the Michaelis-Menten equation were calculated for the different experimental conditions. The optimal pH ranges from 6.4 to 7.2, approximately, depending on the enzyme concentration in the microcapsule. After six months of storage, the enzyme activity presents a small decrease, although no significant differences in the appearance, color, and particle size distribution were identified.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
The influence of microencapsulation with a modified chitosan (water soluble) on ?-galactosidase activity_Post-Print Post-Print version 1224.27 KB
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