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Valorisation of kitul, an overlooked food plant: Phenolic profiling of fruits and inflorescences and assessment of their effects on diabetes-related targets

Título
Valorisation of kitul, an overlooked food plant: Phenolic profiling of fruits and inflorescences and assessment of their effects on diabetes-related targets
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Ferreres, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Andrade, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gomes, NGM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gil Izquierdo, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
David M Pereira
(Autor)
FFUP
Suksungworn, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Duangsrisai, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Videira, RA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 342
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-XC1
Abstract (EN): Caryota urens L. has long been valued as a traditional food, the edible fruits being eaten raw and the inflorescences commonly used on sweet sap and flour production. In the current work, the phenolic profile of methanol extracts obtained from the inflorescences and fruits was unveiled for the first time, nine caffeic acid derivatives being identified and quantified. Since kitul products have been reported for their antidiabetic properties, extracts radical scavenging activity and a-amylase, a-glucosidase and aldose reductase inhibitory activity were assessed. The inflorescences' extract was particularly active against yeast a-glucosidase (IC50= 1.53 mu g/mL), acting through a non-competitive inhibitory mechanism. This activity was also observed in enzyme-enriched homogenates obtained from human Caco-2 cells (IC50 = 64.75 mu g/mL). Additionally, the extract obtained from the inflorescences showed no cytotoxicity on HepG2, AGS and Caco-2 cell lines. Our data suggest that C. urens inflorescences can support the development of new functional foods with a-glucosidase inhibitory activity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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