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Protective ability against oxidative stress of brewers' spent grain protein hydrolysates

Título
Protective ability against oxidative stress of brewers' spent grain protein hydrolysates
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Vieira, EF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
da Silva, DD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, Isabel
(Autor)
FFUP
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Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 228
Páginas: 602-609
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-F77
Abstract (EN): The protein fraction of Brewers' spent grain (BSG) was used as substrate to obtain hydrolysates with antioxidant activity. Three enzymatic approaches were applied: brewer's spent yeast (BSY) proteases, Neutrase (R) and Alcalase (R), at the same proteolytic activity (1 U/mL), using an enzyme/substrate ratio of 10:100 (v/v), at 50 degrees C, 4 h. Total Phenolic Content (TPC) and Ferric Ion Reducing Antioxidant Power (FRAP) of hydrolysates and fractions <10 kDa and <3 kDa were assayed. Additionally, the protective ability of <10 kDa fractions against oxidative stress on Caco-2 and HepG2 cells was investigated. Alcalase (R) hydrolysate presented significantly (p < 0.05) higher TPC and FRAP (0.083 mg GAE/mg dw; 0.101 mg TE/mg dw, respectively) than Neutrase (R) and BSY hydrolysates. The three BSG protein hydrolysates (fraction <10 kDa) exerted protective effect against free-radical induced cytotoxicity in Caco-2 and HepG2 cell lines, but the strongest effect was observed for BSY hydrolysates, therefore, it presents greater potential as functional ingredient.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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