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PREVALÊNCIA DE OCRATOXINA A EM ALIMENTOS E CONSEQUENTES PROBLEMAS DE SEGURANÇA ALIMENTAR

Title
PREVALÊNCIA DE OCRATOXINA A EM ALIMENTOS E CONSEQUENTES PROBLEMAS DE SEGURANÇA ALIMENTAR
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2006
Authors
Nogueira S
(Author)
Other
The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. The person does not belong to the institution. Without AUTHENTICUS Without ORCID
Oliveira MBPP
(Author)
FFUP
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Journal
Vol. 12 No. 2
Pages: 69-75
ISSN: 0873-4364
Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Health sciences
CORDIS: Physical sciences > Chemistry > Applied chemistry > Food chemistry
Other information
Resumo (PT): A ocratoxina A (OTA) é uma micotoxina com propriedades cancerígenas, nefrotóxicas, teratogénicas e imunotóxicas. É produzida por fungos da espécie Penicillium e Aspergillus e ocorre naturalmente em todo o mundo em diversos produtos vegetais, como a cevada, o café em grão, o cacau e os frutos secos. Foi também detectada em produtos à base de cereais, em especiarias, em vinho, em cerveja, em sumo de uva e em produtos de origem animal, caso dos rins de porco. A sua ocorrência ubíqua no meio ambiente resulta numa provável e inevitável exposição humana. <br> <br> Palavras chave: Ocratoxina A, contaminante, toxicidade, exposição humana <br> <a target="_blank" href="http://www.spcna.pt/publicacoes/?imc=7n&publicacao=21&edicao=60&fmo=pa "> Texto integral </a> <br>
Abstract (EN): Ochratoxina A (OTA) is a mycotoxin with carcinogenic, nephrotoxic, teratogenic and immunotoxic properties. It is produced by several fungi from Penicillium and Aspergillus species and occurs naturally in a variety of vegetal products such as cereals, barley, coffee beans, cocoa and dried fruits all over the world. It has been detected also in products derived from cereals and others such as spices, wine, beer, grape juice and in products of animal origin, as pig kidney. It’s wide distribution in environment induces a probable and inevitable human exposition. <br> <br> Key Words: Ochratoxin A, contaminant, toxicity, human exposition <br> <a target="_blank" href="http://www.spcna.pt/publicacoes/?imc=7n&publicacao=21&edicao=60&fmo=pa "> Full text</a> <br>
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
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