Go to:
Logótipo
Você está em: Start > Publications > View > Nutrição no desporto
Map of Premises
Principal
Publication

Nutrição no desporto

Title
Nutrição no desporto
Type
Book
Year
2016
Authors
Sousa, M.
(Author)
FADEUP
Teixeira, Vitor Hugo
(Author)
FCNAUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications View Authenticus page View ORCID page
Scientific classification
CORDIS: Health sciences
FOS: Medical and Health sciences
Other information
Resumo (PT): A alimentação pode melhorar o rendimento e a recuperação do exercício através de estratégias nutricionais bem escolhidas e individualmente planeadas. Este manual pretende resumir estas estratégias, focando-se no cálculo das necessidades energéticas do atleta, do tipo, quantidade e momento de ingestão nutricional e de fluidos para manter e promover uma ótima saúde e adaptação ao treino. As intervenções nutricionais em situações específicas e fundamentais para um atleta, como a hipertrofia muscular e a perda de peso, foram também abordadas, assim como, de uma forma resumida, a temática e a problemática da suplementação desportiva. Para garantir uma correta aplicação e individualização das linhas orientadoras propostas por este manual, os atletas deveriam ser avaliados e seguidos por um profissional de saúde, nomeadamente por um nutricionista, de preferência com formação e experiência em nutrição desportiva
Abstract (EN): Appropriate dietary habits can improve physical performance and recovery from exercise through well-chosen and individually planned nutritional strategies. This manual aims to summarize these strategies by focusing on the calculation of the energy needs of the athlete, the type, amount and timing of nutritional intake and fluid to maintain and promote optimum health and adaptation to training. Nutritional interventions in specific and critical situations for an athlete such as muscle hypertrophy and weight loss were also addressed. Briefly we also addressed the issue of sports supplementation. To ensure proper application and individualization of the guidelines proposed by this manual, athletes should be evaluated and followed by a health professional namely a nutritionist, preferably with training and experience in sports nutrition.
Type (Professor's evaluation): Scientific
Notes: Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável
ISBN: 978-972-675-241-7
Documents
We could not find any documents associated to the publication with allowed access.
Related Publications

Of the same editor

Refugee Reception: Food and Nutrition Needs in Emergencies (2016)
Book
Valdievesso, R.; Gregório, Maria João; Sousa, S.M.; Santos, Cristina; Graça, M.R.; Correia, A.; Salvador, C.; Filipe, J.; Carriço, J.; Guerra, A.; Graça, Pedro
Receitas com enlatados: Alimentação Saudável à Base de Conservas de Pescado "Made in Portugal" (2018)
Book
Sousa, S.M.; Gregório, Maria João; Bernardino, F.; Fernandes, I.; Anjo, C.; Martins, S.; Bica, M.; Bandarra, N.; Carvalho, T.; Graça, Pedro
Proposta de ferramenta de avaliação qualitativa de ementas destinadas a idosos (2017)
Book
Ferreira, A.; Gregório, Maria João; Santos, Cristina; Graça, Pedro
Padrão Alimentar Mediterrânico: Promotor de Saúde (2016)
Book
Pinho, Inês; Rodrigues, Sara; Franchini, Bela; Graça, Pedro

See all (12)

Recommend this page Top
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Terms and Conditions  I Acessibility  I Index A-Z
Page created on: 2025-07-17 at 15:25:38 | Privacy Policy | Personal Data Protection Policy | Whistleblowing | Electronic Yellow Book