Go to:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Start > Publications > View > O Douro Superior, da produção cerealífera à vinhateira: a afirmação do Vinho do Porto
Publication

O Douro Superior, da produção cerealífera à vinhateira: a afirmação do Vinho do Porto

Title
O Douro Superior, da produção cerealífera à vinhateira: a afirmação do Vinho do Porto
Type
Article in National Scientific Journal
Year
2021
Authors
Sequeira, Carla
(Author)
FLUP
View Personal Page You do not have permissions to view the institutional email. Search for Participant Publications Without AUTHENTICUS View ORCID page
Lage, Otília
(Author)
FLUP
View Personal Page Search for Participant Publications Without AUTHENTICUS Without ORCID
Indexing
Academic Search Ultimate (EBSCO)
BASE - Bielefeld Academic Search Engine
Dialnet
Fonte académica
Worldcat OCLC
Latindex
ProQuest
RCAAP
SHERPA/RoMEO
JURN
Other information
Resumo (PT): Este artigo centra-se na afirmação e sustentabilidade da vinha e do vinho, em articulação com a cerealicultura, no território do Douro Superior, e segue como linhas de análise três fases da sua evolução vinhateira: a primeira, embrionária e de reduzida expressão comercial, anterior à filoxera; a segunda, de lenta mas progressiva afirmação, do último quartel do século XIX às demarcações de 1907-1908, com o reconhecimento institucional do alargamento da Região Demarcada do Douro até à fronteira com Espanha; a terceira, ocorrida no decurso do século XX, que corresponde ao desenvolvimento e consolidação vitivinícola desta sub-região, hoje produtora de vinho do Porto e vinhos DOC de elevada qualidade. Integra-se num vasto campo de pesquisa sobre o processo de transformações do espaço regional duriense1, a expansão do vinhedo com diferenças intra-regionais e as alterações económicas e institucionais no sector do vinho do Porto, no decurso do arco temporal considerado.
Abstract (EN): This article focuses on the affirmation and sustainability of vines and wine, articulated with cereal farming in the Douro Superior, and analises three phases of its vineyard evolution: the first, embryonic and of reduced commercial expression, prior to the phylloxera outbreak; the second, of progressive affirmation, from the last quarter of the 19th century to the demarcations of 1907-1908, with the institutional recognition of the enlargement of the Douro Demarcated Region to the border with Spain; the third, in the course of 20th century, corresponding to the development and wine consolidation of this sub-region, which today produces Port wine and high quality DOC wines. It is part of a vast field of research on the process of transformations of the Douro Regional Space2, the expansion of the vineyard with intra-regional differences and the economic and institutional changes in the Port wine sector, during the temporal arc considered
Language: Portuguese
Type (Professor's evaluation): Scientific
Documents
File name Description Size
14-carla-sequeira-otlia-lage 971.13 KB
Related Publications

Of the same journal

Oficinas de Investigação CITCEM 2021/2022 (2022)
Another Publication in a National Scientific Journal
Sequeira, Carla; Lencart, Joana
Oficinas de Investigação CITCEM 2018/19 (2018)
Another Publication in a National Scientific Journal
Sequeira, Carla; Sequeira, Joana
Oficinas de Investigação CITCEM 2019/20 (2020)
Another Publication in a National Scientific Journal
Sequeira, Carla; Sequeira, Joana
Cem, nº 15 (2023) (2023)
Another Publication in a National Scientific Journal
Topa, Francisco ; Gomes, Mafalda Sofia; Greenfield, John

See all (80)

Recommend this page Top