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Toxicology and detection methods of the alkaloid neurotoxin produced by cyanobacteria, anatoxin-a

Título
Toxicology and detection methods of the alkaloid neurotoxin produced by cyanobacteria, anatoxin-a
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Joana Osswald
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sandra Rellan
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Gago
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vitor Vasconcelos
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 33
Páginas: 1070-1089
ISSN: 0160-4120
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências da terra e ciências do ambiente
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-6FH
Abstract: Freshwater resources are under stress due to naturally occurring conditions and human impacts. One of the consequences is the proliferation of cyanobacteria, microphytoplankton organisms that are capable to produce toxins called cyanotoxins. Anatoxin-a is one of the main cyanotoxins. It is a very potent neurotoxin that was already responsible for some animal fatalities. In this review we endeavor to divulgate much of the internationally published information about toxicology, occurrence and detection methods of anatoxin-a. Cyanobacteria generalities, anatoxin-a occurrence and production as well as anatoxin-a toxicology and its methods of detection are the aspects focused in this review. Remediation of anatoxin-a occurrence will be addressed with a public health perspective. Final remarks call the attention for some important gaps in the knowledge about this neurotoxin and its implication to public health. Alterations of aquatic ecosystems caused by anatoxin-a is also addressed. Although anatoxin-a is not the more frequent cyanotoxin worldwide, it has to be regarded as a health risk that can be fatal to terrestrial and aquatic organisms because of its high toxicity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: joanaosswald@ciimar.up.pt; sandra_ellan@uvigo.es; anagago@uvigo.es; vmvascon@fc.up.pt
Nº de páginas: 20
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