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Brominated flame retardants and seafood safety: A review

Título
Brominated flame retardants and seafood safety: A review
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Rebeca Cruz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara C Cunha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição A pessoa não pertence à instituição Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Susana Casal
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 77
Páginas: 116-131
ISSN: 0160-4120
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências da terra e ciências do ambiente
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-78E
Abstract: Brominated flame retardants (BFRs), frequently applied to industrial and household products to make them less flammable, are highly persistent in the environment and cause multi-organ toxicity in human and wildlife. Based on the review of BFRs presence in seafood published from 2004 to 2014, it is clear that such pollutants are not ideally controlled as the surveys are too restricted, legislation inexistent for some classes, the analytical methodologies diversified, and several factors as food processing and eating habits are generally overlooked. Indeed, while a seafood rich diet presents plenty of nutritional benefits, it can also represent a potential source of these environmental contaminants. Since recent studies have shown that dietary intake constitutes a main route of human exposure to BFRs, it is of major importance to review and enhance these features, since seafood constitutes a chief pathway for human exposure and biomagnification of priority environmental contaminants. In particular, more objective studies focused on the variability factors behind contamination levels, and subsequent human exposure, are necessary to support the necessity for more restricted legislation worldwide.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 16
Documentos
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